“Ce știa lumea de România, înainte de 1976? Înainte de Nadia? Înainte ca ea să definească perfecţiunea? O copilă la Montreal… Câțiva ani mai tarziu, s-a deschis școala din Deva, unde această națiune a început să-şi pregătească viitorii ambasadori: gimnastele”. Așa începea un reportaj intitulat “Romanian Gymnastics Fluff”, unul dintre multele filmate la Deva de televiziuni din întreaga lume.
La Deva performanța are tradiție, o tradiție instituită în 1978, atunci când școala noastră și-a deschis porțile pentru gimnaste. Devenii iși amintesc poate, că în anul 1977, la inaugurarea Sălii Sporturilor din Deva, a participat și lotul olimpic feminin de gimnastică al României, proaspăt întors de la Olimpiada de la Montreal. Acela ar fi fost momentul în care antrenorii de atunci ai lotului – Martha și Bela Karoly – au decis să înființeze la Deva un centru național de antrenament pentru pregatirea lotului olimpic al României. Autoritațile locale au reușit atunci să construiască o sală de gimnastică în doar șase luni și, din acel moment, Deva a devenit capitala gimnasticii mondiale. Școala de gimnastică a ajuns celebră și a făcut ca numele orașului nostru să fie cunoscut peste tot în lume.
Cu începere de la 1 septembrie 1978 își deschidea porțile ȘCOALA GENERALĂ Nr. 7 din Deva, în ale cărei cataloage școlare se regăseau ca eleve, Nadia (elevă în clasa a XI-a), gimnastele din Lotul Național al României, dar și viitoare mari campioane, precum Daniela Silivaș, ce făcea primii ei pași în clasa I la școala noastră.
În cadrul şcolii s-a înfiinţat în acelaşi an CLUBUL SPORTIV ŞCOLAR “CETATE” cu secţii de gimnastică artistică şi atletism.
De atunci, departe de agitația orașului și a vieții simple, viețuiește, cu mărirea și decăderile lui, locul unde cele mai bune gimnaste din România au luptat să instituie tradiția performanței: Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Daniela Silivaș, Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, Gina Gogean, Maria Olaru, Andreea Raducan, Daniela Sofronie, Monica Roșu, Amelia Racea, Raluca Haidu si multe alte campioane care au adus Romaniei sute de medalii europene, mondiale și olimpice și au desăvârșit renumele Devei ca o cetate a gimnasticii. Deși Lotul Național de Senioare se mută începând cu anul 2010 la Izvorani, la Deva continundu-și activitatea centrul de pregătire al Junioarelor, numele Colegiului Național Sportiv ”Cetate” din Deva este dus mai departe de gimnaste ca Ștefania Stănilă, Andreea Munteanu, Laura Jurca, Andreea Iridon, Anamaria Ocolișan.
Invitată să-și lanseze la Deva, cu ocazia Campionatului Național de Gimnastică al Junioarelor din vara anului 2011, volumul cu titlul “Performanță și prestigiu. O istorie a gimnasticii feminine românești”, autoarea, Maria-Daniela Pănăzan scria: “Întâlnirea cu Deva, unde se află cea mai faimoasă școală de gimnastică din lume, unică prin tot ceea ce a realizat în doar 32 de ani de existență, este una dintre cele mai plăcute experiențe trăite la tensiune maximă, clipă de clipă, eterne momente, nicicând uitate (…). Călătoria a fost și rămâne pentru mine ocazia ideală de reverie și visare. Mi-am amintit, involuntar, cât de mult doream în copilărie să cunosc școala unde au învățat și s-au pregătit campioanele mele de suflet, nume de legendă ale gimnasticii mondiale, Nadia, Ecaterina Szabo, Lavinia Agache, Laura Cutina, Mihaela Stănulet, Cristina Grigoraș, Daniela Silivaș, Aurelia Dobre, Camelia Voinea, Celestina Popa, Eugenia Golea, Gabriela Potorac, generațiile de aur ale copilăriei mele. Cu dragoste, pentru Deva, cetate a gimnasticii mondiale!”.
Școala de la Deva a fost nu a doua casa, ci prima, pentru zecile de fetițe selecționate în lotul național de gimnastică. “Acasa – un cuvânt destul de straniu… ce înseamna de fapt pentru mine acasă? Locul acela atât de drag mie, cu cele mai iubite ființe de pe pământ, în care petreceam patru-cinci zile pe an? Sau centrul olimpic de la Deva, unde stăteam celelalte 360 de zile?”, scrie în cartea sa fosta gimnastă Andreea Raducan, campioana nedreptățită de la Sydney.
Toate gimnastele își amintesc cu drag de orașul si școala de la poalele Cetății, chiar dacă nu le-a fost ușor în toți acești ani. Maria Olaru revine des la școala de care o leagă atât de multe lucruri: “Noi eram aici ca într-o familie, eram cu adevărat o echipă, ne sprijineam, ne ajutam, ne incurajam. E greu sa găsești așa ceva. Au fost atât de multe momente frumoase, încât mi-e greu să mă opresc la unul singur. Sunt și amintiri cu momente triste sau grele, dar vremea le-a estompat și acum, peste ani, au rămas bucuriile”.
Tot aici trebuie să cităm și profesorii antrenori care și-au dat și își dau măsura valorii lor pentru acest minunat sport, începând cu soții Martha și Bela Karoly și continuând cu Mariana Bitang și Octavian Bellu, Ana Ghenadie, Ion Bulacu, Adrian Stan, Gheorghe Orban, Olimpia Tofan, Ulpia Barbu, Ioan Cărpinișan, Sorin Tolteanu, Cristian Enoiu, Mirela Dicu, Puia Valer, Corina Dorean, Liliana Cosma, Ramona și Cristi Micu, Florin Cotuțiu, Adela Popa, Ioan Coroiu.
Palmaresul secţiei de gimnastică artistică a C.N.S. “Cetate” Deva cuprinde 25 de medalii la Jocurile Olimpice, 36 de medalii la Campionatele mondiale, 50 de medalii la Campionatele Europene, 42 de medalii la Campionatele Balcanice şi peste 500 de titluri naţionale.